‘Deed het pijn toen je uit de hemel viel?’ Praktisch iedereen is wel bekend met het concept van openingszinnen: de eerste zin die je tegen een leuke man of vrouw zegt om interesse te wekken. Vaak wordt er lacherig over gedaan, omdat ze zo afgezaagd zijn dat ze (waarschijnlijk) niet meer werken. Veel websites hebben echter lijstjes van openingszinnen die wél werken. Wat zorgt er nu voor dat een openingszin werkt? Wat is het achterliggende idee? Is er verschil tussen online en offline openingszinnen? Datingblog Daten.nl zocht het voor je uit.

Spreek je date aan met een openingszin

Of je nu offline of online een partner zoekt, je zal het gesprek op een bepaalde wijze moeten openen. Openingszinnen zijn hiervoor precies bedoeld: het zijn ijsbrekers die het gesprek op gang helpen. Wat hierbij dus belangrijk is, is om de zin interessant genoeg te maken om interesse te wekken. Dit hoeft niet per se een grappige zin te zijn: de top 3 openingszinnen van Gazet van Antwerpen laat zien dan ook ‘gewone’ zinnen populair zijn. Het is echter altijd oppassen met de cliché openingszinnen: ondanks dat ze zo fout kunnen zijn dat ze júist weer grappig zijn, kent iedereen ze natuurlijk al en laat het weinig creativiteit zien.

Pickup lines bij daten

Bij offline daten is er een zekere mate van zelfverzekerdheid nodig om op iemand af te stappen en je openingszin te gebruiken. De presentatie van jezelf zorgt ervoor dat je openingszin werkt of niet. Zelfs de clichézinnen kunnen dan werken, door de ander aan het lachen te krijgen. Lichaamstaal is hierbij natuurlijk ook belangrijk. Wat sowieso een goede tip is, is om open vragen te stellen om het gesprek op gang te brengen. Door gesloten vragen te stellen, lok je een ja of nee antwoord uit, waar jullie beide minder mee kunnen!

Online daten en openingszinnen

Ook bij online daten geldt dat openingszinnen kunnen werken om de interesse op te wekken en om een gesprek op gang te helpen. Een standaardbericht is snel verstuurd, echter zal de kans van slagen aanzienlijk vergroten wanneer je een leuke, persoonlijke openingszin gebruikt. Bij datingsites met profielen heb je natuurlijk het voordeel dat je het profiel van die leuke persoon van tevoren kunt lezen, waardoor je net wat meer informatie tot je beschikking hebt om een leuke opening te verzinnen. Hiermee zorg je ervoor dat je direct interesse toont in de persoon achter het profiel, en niet enkel de foto! Haak dus luchtig op het profiel in, zodat je een leuk gesprek kan starten.

Wat is de beste openingszin die jij ooit hebt gehoord? Vind jij dat openingszinnen werken? Hou jij van persoonlijke openingen, of val je toch voor de clichés? Deel het met de andere lezers in de reacties!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.