Vaak geven singles aan dat zij op zoek zijn naar een tegenpool, want je weet wat ze zeggen: tegenpolen trekken elkaar aan! Maar hoe gaat dat nou in de realiteit? Zijn er toch een paar overeenkomsten nodig? Of kunnen twee exacte tegenpolen écht de perfecte relatie vormen? Datingblog Daten.nl neemt aantrekkingskracht in de liefde onder de loep.

Natuurlijke aantrekkingskracht tot je geliefde

Wanneer je naar de binding tussen personen op natuurlijk vlak bekijkt, dan zal je zien dat het vrij logisch is dat we zoeken naar onze tegenpool! Als iemand compleet anders is dan jij bent, dan zal diegene dus ook compleet andere genen hebben. Vanuit een biologisch perspectief leidt dit tot sterkere kinderen. Verder kan iemand met andere karaktereigenschappen jou aanvullen op de vlakken waarop jij minder sterk bent én andersom! En wie wil dat nou niet? Een aanvullend karakter is dus gewenst. Enfin, tot dusver de theorie, maar hoe werkt dit nou écht?

Klassen en fases binnen de liefde

Uit onderzoek over liefde is gebleken dat tegenpolen zich juist niet tot elkaar aangetrokken voelen. Vandaag de dag is vooral gelijkheid belangrijk bij het daten. Daar hoort ook de populariteit van een persoon bij.

Bovendien hebben we hedendaags ook te maken met de stimulus-waarde-roltheorie. Bij deze theorie wordt er vanuit gegaan dat er verschillende onderdelen een rol spelen bij de verschillende fases van een relatie. Zo zou er in de eerste fase sprake zijn van aantrekkingskracht zodra er overeenkomsten zijn met betrekking tot hun etniciteit en de sociaaleconomische achtergrond. Bij fase twee gaat het voornamelijk over gelijkheid wat betreft normen en waarden. Bij de laatste, derde fase worden de verhoudingen binnen jullie relatie gevormd.

Bovenstaande is een fenomeen wat veel gezien wordt. Het is namelijk vaak dé manier waarmee een toekomst voor de relatie wordt gemaakt!

Uitersten in de liefde

Maar waar passen twee uitersten van elkaar nou? Soms is het mogelijk dat de verschillen tussen jullie zó groot zijn, dat je voor jezelf gaan de beste optie is. Toch heb je juist in de laatste fase de kans om elkaar aan te vullen! Zo is het natuurlijk mogelijk om op zoek te gaan naar een zorgzaam of beschermend iemand, omdat je zelf niet zo bent. Zo vullen jullie elkaar aan en komen jullie dichterbij elkaar!

Uiteindelijk is het belangrijk om te weten dat zowel gelijkgestemden als uitersten een succesvol koppel kunnen vormen. Het is natuurlijk vooral belangrijk om te kijken of het in de realiteit werkt. Je vult elkaar natuurlijk prima aan, als je samen één bent!

Zoek jij naar het uiterste óf juist naar exact hetzelfde? Trekken bepaalde karaktereigenschappen je enorm aan, maar heb je die zelf niet? Laat het ons weten in de reacties!

Schrijf je nu gratis in op Relatieplanet


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.