Voor de allereerste date denk je wat de meeste singles denken: ‘Als er maar niet van die ongemakkelijke stiltes vallen’. Jouw idee van een date is dus een voortdurend gesprek, zonder een seconde pauze. Dat is eigenlijk nog veel ongemakkelijker, als je je dat voorstelt. Maar ja. Wat dóé je als het opeens stil is en je nul idee hebt wat je moet doen of zeggen?

Hou de situatie vast. Haal adem. Blijf zitten waar je zit. Dus niet opeens naar de wc gaan, of in je telefoon gaan kijken of van pure schrik afscheid nemen.  Dat als eerste: sla niet op de vlucht.

Nu het tweede. Benoem het. Hoe, maakt niet zoveel uit. Zelfs het flauwe “Goh, nu is het opeens stil” is prima. Nog flauwe kan ook: “Er gaat een dominee voorbij. Of een engel”.  Wanneer je de situatie benoemt, deel je wat er gaande is. Dat neemt het ongemak tussen jullie weg. Het gesprek vervolgt. Vraag eens of je date stiltes ook moeilijk vindt.

Van binnen gebeurt er waarschijnlijk bij jullie alletwee hetzelfde: de angst dat je date je niet leuk vindt, dat je eigenlijk helemaal niet leuk bent anders had je wel wat te zeggen, en helemaal niet meer weten hoe het verder moet. Het hart klopt wat sneller, je voelt je onrustig en naar je date kijken durf je niet goed.

Het is niet erg. Eigenlijk is het juist heel goed: je hebt een date gevonden die je raakt, die je wat doet, door wie je verlegen raakt. Misschien is dit wel het begin van iets moois.

Categorieën: Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.