Persoonlijkheidstypes zijn helemaal hip! Je bent het misschien wel eens tegengekomen: op een datingsite schrijft iemand dat die persoonlijkheidstype INTJ heeft. Zal best, maar wat betekent dit nu precies, en waarom is het handig om te weten? Datingblog Daten.nl legt graag uit hoe dit in elkaar zit!

De MBTI test meet je persoonlijkheid

De Myers-Briggs Type Indicator, oftewel MBTI, is een test die jouw persoonlijkheid in kaart brengt. Door middel van een serie vragen, zal je vier maal ingedeeld worden in een bepaalde categorie. Deze categorieën zeggen iets over je persoonlijkheid. Bedrijf OPP, gespecialiseerd in dit soort tests, geeft de volgende samenvattende uitleg over de verschillende types:

  • Waar richt u uw aandacht op? Extraversion (E) of Introversion (I)
  • Hoe neemt u informatie op? Sensing (S) of INtuition (N)
  • Hoe neemt u beslissingen? Thinking (T) of Feeling (F)
  • Hoe gaat u om met de wereld om u heen? Judging (J) of Perceiving (P)

Zoals je al ziet, wordt er steeds een keuze gemaakt tussen twee types waar een letter bij hoort. Uiteindelijk zal je er 4 toegewezen krijgen: je kan bijvoorbeeld een ESTJ persoonlijkheid hebben, of een INFP. In totaal zijn 16 combinaties mogelijk, die allemaal dus bij een verschillend type persoonlijkheid horen.

Persoonlijkheidstype bij online daten

Bij online daten zijn snelheid en efficiëntie belangrijk. Je zoekt bijvoorbeeld naar iemand van een bepaalde leeftijd uit een bepaalde regio. Een persoonlijkheid is natuurlijk moeilijker te meten, maar het gaat wel beter wanneer je iemands persoonlijkheidstype kent. Weet je bijvoorbeeld dat jij een heel spontane partner bij jezelf vindt passen, dan is iemand met een J in het persoonlijkheidstype (Judging; iemand die van tevoren plannen en organiseren belangrijk vindt) misschien niets voor jou. Er zijn echter 16 mogelijkheden, dus het loont zeker de moeite om je er wat meer in te verdiepen!

Hoe kom je achter je persoonlijkheidstype?

Je bent inmiddels vast nieuwsgierig geworden naar welk persoonlijkheidstype bij jou hoort. Gelukkig zijn online genoeg van dit soort tests te vinden. Zelf kwamen we al snel terecht bij de uitleg op de website van Looman Coaching: hier is de test te nemen en is er ook informatie te vinden over de 16 persoonlijkheidstypes. Probeer het gerust – het is natuurlijk niet verplicht om alles precies te weten, maar een MBTI type aanduiding kan handig zijn wanneer je weet wat het ongeveer inhoudt!

Welk persoonlijkheidstype heb jij? Hoe sta jij tegenover dit soort tests? Kan jij met bepaalde types goed overweg, of juist minder goed? Laat het weten in de reacties!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.