Bij online daten is de eerste indruk misschien wel net zo belangrijk dan wanneer je offline een partner zoekt. Er komt echter wel wat bij kijken: waar je normaal verzorgd voor de dag moet komen, is het bij online daten belangrijk dat je profiel er aantrekkelijk uit ziet. Een leuke foto, een interessante inhoud, maar ook correcte spelling horen daarbij. Hoe belangrijk is spelling bij het online daten nou daadwerkelijk? Datingblog Daten.nl licht het graag toe!

De eerste indruk van een profiel

Wat maakt het profiel van een single precies aantrekkelijk? Een verzorgd uiterlijk is belangrijk, en daarbij bedoel ik niet alleen de foto! Als een profiel moeilijk om te lezen is door spelfouten, lees jij het dan nog helemaal door of haak je af? Je profiel is het visitekaartje dat de lezer binnen moet halen. Spelfouten worden vaak gezien als afknapper: er is blijkbaar niet genoeg moeite gedaan om het profiel er netjes uit te laten zien, en dat staat in direct verband met de mate waarin je serieus een partner probeert te vinden. Toch?

Spelling onderzoek door Grammarly en eHarmony

Grammarly, een bedrijf gespecialiseerd in taal en spelling, heeft hier onderzoek naar gedaan in samenwerking met datingsite eHarmony. Ze onderzochten de effecten van slechte spelling in profielen van de datingsite. Er waren 10.000 profielen betrokken bij het onderzoek. De bevindingen in het kort:

– Het profiel van mannen wordt onaantrekkelijker bevonden door vrouwen wanneer er spelfouten in voorkomen. Dit terwijl de spelling van vrouwen niet zoveel uit lijkt te maken.

– Vrouwen maken meer spelfouten dan mannen in hun online profiel. Per 100 woorden maken vrouwen tweemaal zoveel fouten!

– Mannen zijn vaak korter van stof dan vrouwen, maar niet in online profielen. Vragen worden vaak uitgebreider beantwoord door de heren.

Voor meer informatie over het onderzoek kun je terecht op de website van Grammarly of de pagina van het spellingonderzoek zelf.

Aan de andere kant…

Hoewel spelling dus belangrijk lijkt te zijn, moet je je wel afvragen hoe streng je hiermee moet omspringen. Iedereen betrapt zichzelf wel eens op een d-t foutje, toch? De ervaring leert wel dat niet iedereen een ster is in teksten schrijven: de spelling of opmaak kan er bij online daten wel eens bij inschieten. Misschien schrijf je wel iemand af op spelfouten, terwijl die persoon anders een hele leuke match zou zijn geweest. Zonde toch? Kijk dus nog wel naar de inhoud: er is vaak verschil te zien tussen iemand die slordig is, of iemand die wel degelijk moeite doet voor zijn of haar profiel.

Wat is jouw mening over spelfouten in profielen op datingsites? Zie je ze wel eens door de vingers, of is het direct een afknapper? Kijk jij verder dan spelling? Laat het de andere lezers weten in de reacties!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.