Het online liefdesleven gaat niet alleen over rozen. Zoals bij ieder ander medium op internet doen scammers hun uiterste best om je op te lichten. Scammers worden namelijk slimmer en spelen steeds meer in op je gevoel. Om je te helpen met het ontmaskeren van deze oplichters, geeft Daten.nl je een aantal tips!

Signaleren en voorkomen

Het belangrijkste bij het voorkomen van oplichting is het herkennen van een scam. Er zijn een aantal kenmerken die de onechtheid van het profiel kunnen verraden. Voer daarom altijd de volgende controlestappen uit voordat je reageert op een contactoproep:

1. Kijk naar de leeftijd – Scammers zoeken vaak mensen uit die ouder zijn dan zijzelf. De reden hiervan is dat oudere mensen soms eenzamer zijn of gewoonweg meer geld hebben.

2. Kijk naar de foto – De foto’s zien er vaak erg professioneel en te gelikt uit. Om een check uit te voeren kun je via je rechter muisknop een Google Imagesearch uitvoeren. De afbeeldingen worden namelijk vaak hergebruikt en komen van buitenlandse websites.

3. Kijk naar de profielbeschrijving – Ze zijn vaak gescheiden of weduwe(naar), hebben bijvoorbeeld een kind of werken in het buitenland.

Tijdens het contact zijn er ook een paar dingen die er bij jou voor moeten zorgen dat de alarmbellen gaan rinkelen. Denk hierbij vooral aan het feit dat de specifieke persoon op een snelle manier een band met je op wil bouwen om hier op korte termijn misbruik van te kunnen maken. Om dit te signaleren kun je op de volgende aspecten van jullie contact letten:

  • Het gesprek wordt snel erg persoonlijk. De scammer wil graag veel gegevens van je verzamelen en in korte tijd je vertrouwen winnen. Mocht degene wel iets over zichzelf vertellen, dan komt het regelmatig voor dat dit niet overeenkomt met de rest van de informatie die je hebt over die persoon.
  • Ze proberen je te charmeren. Het duurt niet lang tot diegene zijn of haar gevoelens naar je uit (“I love you so much!”) en ze kunnen niet wachten om een toekomst met je te beginnen. Hun zoontje of dochtertje vindt het helemaal geweldig dat je de nieuwe moeder of vader zal zijn. Je kan het zo gek niet bedenken, of het wordt gebruikt om je naar binnen te lokken.
  • Het taalgebruik is niet consequent. Soms maken ze fouten met hij/zij of hem/haar. Daarnaast is hun Engels vaak slecht, totdat ze een romantische quote gebruiken. Hier kan zelfs een verschil in tekstopmaak te zien zijn. Tegenwoordig wordt er ook vaak gecommuniceerd in gebrekkig Nederlands. De scammer maakt dan eventueel gebruik van Google Translate om geloofwaardiger over te komen.

Trek tijdig aan de bel!

Uiteindelijk willen deze mensen maar één ding: je spaarrekening plunderen! Na een aantal gesprekken komen ze met een excuus. Zo zijn ze bijvoorbeeld voor hun werk in het buitenland en zijn ze in het ziekenhuis beland, ze moeten spontaan hun huis verlaten of hun kind is ineens levensbedreigend ziek. Al deze verhalen eindigen met eenzelfde vraag: “Kun je geld overmaken?”. Het gaat dan vaak om substantiële bedragen. Mocht je het contact nog niet verbroken hebben, dan is dit het moment om aan de bel te trekken!

Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Je kunt de persoon ten eerste melden als scammer bij de klantenservice van de datingsite. De medewerkers kunnen de betreffende persoon dan screenen. Mocht de melding terecht zijn, dan kan het profiel geblokkeerd worden. Het kan altijd nuttig zijn om een profiel waar je over twijfelt te melden.

Daarnaast is er een meldpunt voor online oplichting en kun je altijd aangifte doen bij de politie. Zorg er wel voor dat je zo veel mogelijk bewaart, zoals de gesprekken, de foto’s en de contactgegevens. Dit maakt het werk van de professionals een stuk gemakkelijker.

Heb jij wel eens te maken gehad met een internetoplichter? Heb jij nog tips voor het herkennen van scammers? Laat het weten in een reactie!

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.