Eenzaamheid, het is nog altijd een taboe. Niet alleen ouderen, maar ook jongere mensen kunnen hier last van ondervinden. Eenzaamheid is een gevoel: je voelt je alleen, niet gezien, niet gehoord of wellicht zelfs een combinatie van deze drie. Gelukkig kun je het gevoel van eenzaamheid ombuigen. Daten.nl helpt je graag op weg om deze cyclus te doorbreken.

Eenzaamheid: een waardevol signaal

Het gevoel van eenzaamheid is vervelend, maar waardevol. Je geest geeft je een boodschap: “Lieve (jouw naam), er gaat iets niet goed!” Deze uitkomst kan gevolg zijn van vele situaties. Je bent bijvoorbeeld gescheiden, je bent single ouder en je kinderen verlaten het warme nest of je date geeft aan het liefdesavontuur te willen beëindigen. Je valt in een sociaal gat en je voelt je wellicht onbegrepen en verdrietig.

Laat het zonnetje weer schijnen

Voel je je alleen omdat er iemand of een groep dierbare mensen om je heen is weggevallen, dan valt het onder sociale eenzaamheid. Zorg ervoor dat je weer nieuwe inspirerende contacten in je leven verwelkomt. Sluit je aan bij een sportclub, leer nieuwe lekkere recepten tijdens een wekelijkse kookworkshop of sluit je aan bij een organisatie voor vrijwilligerswerk. Ben je toe aan een nieuwe liefde in je leven? Zet je beste beentje voor en ga gesprekjes aan op de markt, bezoek een event voor singles of schrijf je in op een datingsite. Combineer je interesse met een nieuw sociaal impuls en je zult ontdekken dat je gelijkgestemde mensen zult ontmoeten.

Na regen komt geen zonneschijn

Er is een kans dat je eenzaamheid niet zo 1,2,3 opgelost is. Je durft die eerste stap niet te zetten. Of wellicht heb je wel een gevuld en sprankelend leven, maar kun je dit zelf (nog) niet zien. Je spreekt dan van emotionele eenzaamheid, je vindt het lastig je aan mensen te binden. Je hebt iets indrukwekkends meegemaakt wat je heeft gevormd of misschien heb je van huis uit niet de juiste vaardigheden meegekregen. Het is dan niet verkeerd een beetje hulp te zoeken. Leg het voor aan een familielid, vriend of vriendin of maak een afspraak met je huisarts. Een stap die wellicht spannend is, maar het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven.

Heb jij wel eens last gehad van eenzaamheid of het gevoel gehad dat je er alleen voor stond? Wat heb je er aan gedaan om dit gevoel te doorbreken? Deel je tips met andere lezers.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.