Daten voor hogeropgeleiden is een term waarmee je steeds vaker in aanraking komt. Er zijn steeds meer datingsites die zich op deze doelgroep storten: zij richten hun pijlen enkel op personen met een HBO- of WO-diploma. Ook op ‘gewone’ datingsites is er vaak een filter aanwezig, zodat je naar singles met een bepaalde opleiding kunt zoeken. Maar waarom bestaat dit onderscheid eigenlijk? Waarom is het populair? Daten.nl heeft er het volgende over te zeggen.

Zoekcriteria bij daten: voor elk wat wils

Op praktisch elke datingsite kun je een partner vinden op basis van verschillende zoekcriteria. Je kunt vaak zoeken op leeftijd, woonplaats, en uiterlijk: dit zijn absolute waarden die makkelijk te meten zijn. De site heeft het hierdoor makkelijker bij het zoeken naar personen gebaseerd op jouw wensen. Moeilijker wordt het wanneer het over interesses gaat: hier hebben mensen vaak verschillende omschrijvingen voor, waardoor een match suggereren al lastiger wordt voor de website. Een opleidingsniveau is echter wél makkelijk meetbaar, waardoor dit een aantrekkelijk filter is voor de zoekmachine, zowel op de website als voor singles zelf.

Opleidingsniveau en karaktereigenschappen

Op het eerste gezicht lijkt het sorteren op opleidingsniveau misschien arrogant en ongepast. Echter zijn er wel degelijk karaktereigenschappen te koppelen aan een opleidingsniveau. Je kunt het dus zien als een extra filter. Vaak betekent het hebben van een diploma namelijk dat er een bepaalde vorm van doorzettingsvermogen en ambitie aanwezig is bij een persoon. Ze willen bijvoorbeeld carrière maken, wat ook invloed kan hebben op een mogelijke kinderwens. Daarnaast kan het natuurlijk ook om de wat kleinere dingen gaan, zoals hobby’s, of zelfs ergernis bij spelfouten. Door singles te filteren op opleiding, kan je veel ergernis en verspilde moeite voorkomen.

Hogeropgeleiden willen begrepen worden

Uiteindelijk komt het erop neer dat hogeropgeleiden begrepen willen worden, net als ieder ander mens. Hogeropgeleiden vinden vaak dat zij meer raakvlakken hebben met mensen met een soortgelijke opleiding: dit maakt vinden van een soulmate natuurlijk makkelijker. Waarom dan niet filteren op opleidingsniveau? Het is niet simpelweg een kwestie van gelijk IQ en EQ tussen partners: natuurlijk zijn er genoeg stellen met verschillende opleidingen die gelukkig zijn. Het is echter wél een kwestie van efficiëntie: om bovenstaande redenen is het aantrekkelijk om opleiding als zoekfactor te gebruiken. Zo vinden ook zij sneller een partner op een datingsite.

Wat zijn jouw eigen voorkeuren qua opleidingsniveau? Ben je zelf hoger opgeleid, en heb je hier ervaring mee? Graag horen we jouw verhaal in de reacties!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.