Je hebt al een aantal leuke dates laten schieten, maar het lukt je gewoon niet. Iedere keer dat iemand een stapje in jouw richting doet, neem jij een stapje terug. Dit doe je niet omdat je het geen leuk afspraakje vond of omdat er geen klik was. Nee, juist omdat deze er wél was, maak jij je liever uit de voeten. Misschien denk je dat je de enige bent, maar veel singles hebben last van bindingsangst. Hoe ga je hiermee om? Daten.nl geeft je houvast met ons 5-stappenplan!

Het heeft even geduurd. Je bleef jezelf maar voorhouden dat het kwam doordat die ander niet leuk genoeg was. Maar nu begint er toch iets te dagen. Misschien heb je wel last van angst om je te binden?! Je hebt al veel meegemaakt in je (liefdes)leven en wilt koste wat kost jezelf beschermen. Onbewust heb je daarvoor een aantal muurtjes om je hart gebouwd die moeilijk te doorbreken zijn.

1)      Herken en onderzoek je gevoelens

Je bent op een punt aangekomen waarop je herkent waar het probleem zit. Je wilt graag de volgende stap zetten en beseft dat je hiervoor wat sloopwerk moet verrichten. Het herkennen is vaak het moeilijkste punt in de weg naar verbetering. Je realiseert je wat er mis gaat en hier is waarschijnlijk ook een oorzaak voor. Probeer te onderzoeken waar het vandaan komt en vooral welke gevoelens in deze angst geworteld zijn. Hierbij kun je denken aan angst voor het verliezen van je vrijheid, onzekerheid over jezelf, nare ervaringen uit het verleden, en zo veel meer. Ga na of dit reële gevoelens zijn. Misschien zijn ze in de loop der tijd gewoon een beetje vastgeroest.

2)      Accepteer dat het zo is

Oké, je hebt bindingsangst. Je staat niet te springen om bij de eerste klik meteen je koffers te pakken en bij de ander in te trekken. So what? Iedereen is onzeker als het gaat om daten en werken aan je toekomst. Er hangt veel van het ‘goed’ verlopen van je liefdesleven af. Het is niets om je voor te schamen. Je kunt dit beter accepteren en het als een leermoment zien. Door te werken aan je angsten kun je namelijk veel van jezelf en van jouw visie op de liefde en relaties leren.

3)      Bedenk wat je wilt en hoe je dat gaat bereiken

Tijd om aan de slag te gaan. Bedenk wat je wilt in de liefde. Je hoeft namelijk niet meteen met iemand te trouwen zodra jullie een leuke date hebben gehad. Welke vorm van contact of een relatie past op dit moment het best in jouw leven? Bedenk hierbij vooral dat je een relatie als een toevoeging en niet als een vereiste voor je eigen geluk hoeft te zien. Heb je een duidelijk beeld in je hoofd? Dan kun je nadenken over hoe je dat gaat bereiken. Het gaat hierbij minder over hoe je iemand vindt om je leven mee te delen. Je wilt namelijk leren omgaan met de stappen die je onderneemt naar een toekomst met je geliefde.

4)      Betrek anderen en deel het met hen

Je hoeft geen schaamte te hebben voor je bindingsproblemen. De meeste mensen maken een periode van hun leven mee waarop ze zich bijzonder kwetsbaar voelen en zich niet open durven te stellen naar anderen. Het kan daarom ook nuttig zijn om je angsten en onzekerheden met anderen te delen. Misschien is een eerste date niet het goede moment om het hierover te hebben, maar na een tijdje kun je de ander wel uitleggen wat je tegenhoudt. Het kan een hele opluchting zijn voor jezelf en je geeft de ander een kans om begrip te tonen!

5)      Geef het tijd

Ten slotte is het goed om te onthouden dat het niet van de ene op de andere dag beter zal gaan. Dit is ook geen vereiste. Zoals ieder aspect van persoonlijke ontwikkelingen heeft ook dit proces tijd nodig. Neem voor ieder stapje voldoende tijd en doe dit in je eigen tempo. Gehaast stappen nemen kan er juist voor zorgen dat je weer een aantal stapjes terug moet nemen. Uiteindelijk zal het de tijd en moeite meer dan waard zijn!

Heb jij nog tips om je angsten te overwinnen? Vind je het ook moeilijk om jezelf open te stellen? En, wat vind je van onze tips? Deel het in een reactie!

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.